Beschermd monument

Herenhuis weduwe Geerinckx met tuin

Beschermd monument van 05-01-2004 tot heden

ID
8220
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8220

Besluiten

Grote Markt met gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 05-01-2004  ID: 4160

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige herenwoning weduwe Geerinckx, met inbegrip van de aanhorigheden en de met hekwerk afgesloten tuin.Waarden

De voormalige herenwoning weduwe Geerinckx, met inbegrip van de aanhorigheden en de met hekwerk afgesloten tuin, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige herenwoning Weduwe Geerinckx, met aanhorigheden en met hekwerk afgesloten tuin, is een uitzonderlijk voorbeeld van een behouden 19de-eeuws herenhuis op de Grote Markt te Dendermonde, dat in de tweede helft van de 19de eeuw uit twee bestaande woningen werd samengesteld. De oorspronkelijke opdeling en oudere kern, zoals de tongewelfde kelders en dragende structuur met moerbalken, is duidelijk te herkennen. De behouden 19de-eeuwse aankleding, zoals onder meer de traphal met fraaie slingertrap en gemarmerde wanden, de gestucte zolderingen, schrijnwerk en schouwmantels in de salons, getuigen van de rijke stedelijke burgerlijke wooncultuur.
De herenwoning herinnert stilistisch en typologisch aan de verdwenen bouwstijlen die eertijds de Grote Markt karakteriseerden. Daarenboven is het gesitueerd op een historische site palend aan de Dender waarvan de bebouwing en de naamgeving minstens tot de 15de eeuw opklimt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis weduwe Geerinckx

Grote Markt 9-10 (Dendermonde)
Heden breedhuis onder een mank zadeldak (kunstleien) van vijf traveeën en drie bouwlagen in neoclassicistische stijl. De bepleisterde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw wordt gekenmerkt door een evenwichtige gevelopbouw. De oorspronkelijk bepleisterde, verspringende achtergevel uitziend op de Dender, heeft centraal een rondboogvormig venster dat wellicht de traphal verlicht. In de kleine tuin achter de woning situeren zich loodrecht op het woonhuis de bijgebouwen in baksteenbouw.