Herenhuis textielfabrikant Clément Ramlot

Beschermd monument van 05-01-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 19 (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/292.1
  • OO002981

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis textielfabrikant Clément Ramlot

Grote Markt 19, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Voormalige herenwoning van textielfabrikant Clément Ramlot, op de plaats van de vroegere woning "De Kop" en "De Gulden Kop". Bouwgeschiedenis van deze site klimt minstens tot de 14de eeuw op. Volgens A. de Vlaminck maakte het domein in 1375 nog deel uit van de aanpalende afspanning en herberg "Het Gulden Hoofd".

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De voormalige herenwoning van textielfabrikant Clément Ramlot is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige herenwoning van textielfabrikant Clément Ramlot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige herenwoning Clément Ramlot is een representatief en uitzonderlijk voorbeeld van een herenwoning met een gevel in empirestijl, die stilistisch te dateren is in de eerste helft van de 19de eeuw. De straatgevel vertoont de kenmerkende geritmeerde opbouw met rondboogvensters op de eerste verdieping aan een gevelbreed balkon én de verzorgde gevelafwerking met decoratief stucwerk. Het gebouw behield haar opmerkelijke opbouw met twee zadeldaken en lanterneau. Op de bovenverdiepingen bleef de oorspronkelijke indeling behouden evenals de jongere 20ste-eeuwse aankleding. Het gebouw herbergt een fraaie traphal met slingertrap én diverse salons in neo-Vlaamse-renaissancestijl met marmeren schouwmantels.
Ook deze woning werd opgetrokken op de plaats van een ouder gebouw. De grote tongewelfde kelders met waterput zijn materiële getuigen van de oudere kern van dit complex. De aanwezigheid van oudere bebouwing wordt door archivalische bronnen, die opklimmen tot de 14de eeuw, bevestigd.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.