Beschermd monument

Herenhuis textielfabrikant Clément Ramlot

Beschermd monument van tot heden

ID
8223
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8223

Besluiten

Grote Markt met gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 05-01-2004  ID: 4160

Beschrijving

De voormalige herenwoning van textielfabrikant Clément Ramlot is beschermd als monument.Waarden

De voormalige herenwoning van textielfabrikant Clément Ramlot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige herenwoning Clément Ramlot is een representatief en uitzonderlijk voorbeeld van een herenwoning met een gevel in empirestijl, die stilistisch te dateren is in de eerste helft van de 19de eeuw. De straatgevel vertoont de kenmerkende geritmeerde opbouw met rondboogvensters op de eerste verdieping aan een gevelbreed balkon én de verzorgde gevelafwerking met decoratief stucwerk. Het gebouw behield haar opmerkelijke opbouw met twee zadeldaken en lanterneau. Op de bovenverdiepingen bleef de oorspronkelijke indeling behouden evenals de jongere 20ste-eeuwse aankleding. Het gebouw herbergt een fraaie traphal met slingertrap én diverse salons in neo-Vlaamse-renaissancestijl met marmeren schouwmantels.
Ook deze woning werd opgetrokken op de plaats van een ouder gebouw. De grote tongewelfde kelders met waterput zijn materiële getuigen van de oudere kern van dit complex. De aanwezigheid van oudere bebouwing wordt door archivalische bronnen, die opklimmen tot de 14de eeuw, bevestigd.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis textielfabrikant Clément Ramlot

Grote Markt 19 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens bevond zich hier in de eerste helft van de 19de eeuw samen met het aanpalende pand een privéschool voor meisjes, vervolgens de herenwoning van textielfabrikant Clément Ramlot. Beeldbepalend gebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder twee parallel geplaatste zadeldaken.