Burgerhuis deurwaarder Fr. D'Hondt

Grote Markt met gebouwen

Beschrijving

De voormalige herenwoning van deurwaarder Fr. D'Hondt met inbegrip van de achterbouw is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige herenwoning van deurwaarder Fr. D'Hondt met inbegrip van de achterbouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige herenwoning van deurwaarder Fr. D'Hondt, gesitueerd op de site van de vroegere woningen De Slotel, De Kleine Slotel en het Het Lieve Vrouwken, behoort tot de uitzonderlijke woningen die tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleven en illustreert de verscheidenheid van bebouwing die de Grote Markt eertijds typeerde.
De voormalige herenwoning oogt als een 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel in eclectische stijl met 20ste-eeuwse erkeruitbouw op de eerste verdieping. Het rijkelijk materiaalgebruik met blauwe hardsteen is representatief voor de wooncultuur van de begoede burgerij in stedelijke context. Deze herenwoning herbergt in de achterbouw een opmerkelijke constructie die in kern mogelijk tot de 17de eeuw opklimt. Het rechthoekige volume wordt bepaald door de opvallende zolderversiering waarvan het stucwerk met zwaar gebogen lijstwerk met fictieve wapenschilden wordt verlucht die stilistisch in de 19de of begin 20ste eeuw te situeren zijn.

Grote Markt 23 (Dendermonde)
Volgens archiefgegevens betrof het in de 17de eeuw een kleinere woning van slechts twee bouwlagen met een brouwerij en stal. Heden oogt het als een bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel met 20ste-eeuwse erker op de eerste verdieping. Dit gebouw sluit aan bij woningen die gespaard bleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De herenwoning met enkelhuisopstand in eclectische stijl telt drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak.