Beschermd monument

Burgerhuis deurwaarder Fr. D'Hondt

Beschermd monument van 05-01-2004 tot heden
ID: 8235   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8235

Besluiten

Grote Markt met gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 05-01-2004  ID: 4160

Beschrijving

De voormalige herenwoning van deurwaarder Fr. D'Hondt met inbegrip van de achterbouw is beschermd als monument.


Waarden

De voormalige herenwoning van deurwaarder Fr. D'Hondt met inbegrip van de achterbouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige herenwoning van deurwaarder Fr. D'Hondt, gesitueerd op de site van de vroegere woningen De Slotel, De Kleine Slotel en het Het Lieve Vrouwken, behoort tot de uitzonderlijke woningen die tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleven en illustreert de verscheidenheid van bebouwing die de Grote Markt eertijds typeerde.
De voormalige herenwoning oogt als een 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel in eclectische stijl met 20ste-eeuwse erkeruitbouw op de eerste verdieping. Het rijkelijk materiaalgebruik met blauwe hardsteen is representatief voor de wooncultuur van de begoede burgerij in stedelijke context. Deze herenwoning herbergt in de achterbouw een opmerkelijke constructie die in kern mogelijk tot de 17de eeuw opklimt. Het rechthoekige volume wordt bepaald door de opvallende zolderversiering waarvan het stucwerk met zwaar gebogen lijstwerk met fictieve wapenschilden wordt verlucht die stilistisch in de 19de of begin 20ste eeuw te situeren zijn.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis deurwaarder Fr. D'Hondt

Grote Markt 23 (Dendermonde)
19de-eeuwse herenwoning, gekend als de woning van deurwaarder Fr. D’Hondt (circa 1900), gelegen op de plaats van de vroegere woning "De Slotel" (1375), "De Kleine Sleutel" (1590) en het "Het Lieve Vrouwken" (1677).