Molenaarshuis Oud Molenhof

Beschrijving

Molenaarshuis gelegen in een bocht van de Molendreef en horend bij de "Plaetse meulen". De functie van molenaarshuis wordt circa 1730 overgenomen door een nieuwe woning, zie nr. 2.

Molendreef 13 (Zedelgem)
Molenaarshuis gelegen in een bocht van de Molendreef en horend bij de "Plaetse meulen". De functie van molenaarshuis wordt circa 1730 overgenomen door een nieuwe woning. Molen en molenaarshuis zijn weergegeven op een ongedateerde kaart (vermoedelijk eind 17de eeuw). De houten molen bevindt zich ten westen en het molenaarshuis met bijhorend landgebouw ten oosten van de straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het molenaarshuis aan de oostkant van de straat gesitueerd, met ten westen van de straat een houten molen. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1845) is de molenaarswoning gewijzigd. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar mogelijk met oudere kern. Bouwsporen in de linkerzijgevel wijzen op uitbreidingen en verbouwingen. Stalling in de noordoosthoek van het erf, nieuwe schuur ten zuiden van het woonhuis.