Historische hoeve

Beschrijving

Sint-Denijsstraat nr. 26. Historische hoeve gelegen in het zuidoosten van de gemeente. Site reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Cense leen te Kniels", met opperhof met omwald boerenhuis en neerhof met bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling. Het landboek van Zwevegem (ca. 1790) toont een omwald opperhof met twee volumes met L-vormige opstelling en een

Historische hoeve

Sint-Denijsstraat 26 (Zwevegem)
Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met opperhof met omwald boerenhuis en neerhof met bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt het woonhuis in 1917 uitgebreid met een aansluitende vleugel ten oosten en een vrijstaande vleugels ten westen. In 1943 wordt de omwalling grotendeels gedempt. Nu sterk verbouwde hoeve aansluitend bij het semigesloten type en deels behouden omwalling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond gebetonneerd erf. Vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur, 19de-eeuwse stalvleugel en woonhuis als voormalig bakhuisje.