Neotraditioneel burgerhuis

Grote Markt met gebouwen

Het neotraditioneel burgerhuis is beschermd als monument.

Het handelspand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze drie woningen in wederopbouwstijl werden opgetrokken tussen 1920 en 1922 ter vervanging van een vernield ensemble van drie in late Empirestijl. Architect Paul Saintenoy, Alexis Sterck en Fernand De Ruddere, die veel wederopbouwrealisaties op hun actief hebben, stonden in voor de gevelontwerpen. Dit bouwbok geldt als een representatief voorbeeld van wederopbouwarchitectuur in fictieve historiserende stijl die een staalkaart biedt van de historische bouwstijlen die eertijds de Grote Markt karakteriseerden. Elk gebouw werd opgetrokken op een historische locatie waarvan de bebouwing en naamgeving opklimt tot de Middeleeuwen.

Grote Markt 26 (Dendermonde)
Deze woning maakte vroeger deel uit van een ensemble van drie, nummers 25-26-27, daterend van circa 1850. Ze werd volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en circa 1920-1922 heropgebouwd in neotraditionele stijl. Deze smalle woning in baksteenbouw met decoratieve accenten in witsteen.