Tabakswinkel

Woning met winkelpui

De tabakswinkel, gelegen op de hoek van de Markt en de Sterrestraat, is beschermd als monument.

Waarden

Pand Markt 73 - hoek Sterrestraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Voorbeeld van een winkelpand, daterend van het derde kwart van de 19de-eeuw, oorspronkelijk behorend tot een fabriek van tabak en snuif; van de winkel zijn de oorspronkelijke pui en binneninrichting bewaard.
Bepleisterde en wit geschilderde gevels; voorgevel van drie traveeën, verdieping met halfronde ramen; halve verdieping met vierkante ramen; geprofileerde kroonlijst op met voluten geprofileerde klossen.

artistieke waarde

Winkelinrichting uit het derde kwart van de 19de eeuw, met houten toonkasten met door smalle spiegelstroken beklede stijlen; vloer met decoratieve cementtegels; materiaal en afwerking bezitten nog hun oorspronkelijke eenheid.
Geschilderde houten winkelpui met door stroken spiegel beklede pilasters, versierd met groteskenornament; uit de kroonlijst stekende gebeeldhouwde en geschilderde houten koppen waartussen opschrift fabriek van - tabak - en snuif.
Balustertrap in de trapgang; lambrizeringen van polychrome geglazuurde art-nouveauwandtegels in de trapgang en de overdekte koer; decoratieve vloertegels en een empireschouw in het overdekt gedeelte.

Tabakswinkel Fabriek van Tabak en Snuif

Markt 73 (Eeklo)
Hoekpand met de Sterrestraat, volgens het kadasterarchief in kern daterend uit het begin van de 19de eeuw, in het bezit van juwelier L. Van de Putte, in 1882 verkocht aan B. Gillis, tabaksfabrikant. Vermoedelijk op dat ogenblik of kort nadien inrichten van de winkel met kenmerkende pui.