Tabakswinkel

Beschermd monument van 14-03-2001 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Markt
Locatie Markt 73 (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43005/111.1
  • 4.01/43005/140.1
  • OO002452

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Tabakswinkel Fabriek van Tabak en Snuif

Markt 73, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Tabakswinkel "Fabriek van Tabak en Snuif". Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 14.03.2001. Hoekpand met de Sterrestraat, volgens het kadasterarchief in kern daterend uit het begin van de 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De tabakswinkel, gelegen op de hoek van de Markt en de Sterrestraat, is beschermd als monument.

Waarden

Pand Markt 73 - hoek Sterrestraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde


Voorbeeld van een winkelpand, daterend van het derde kwart van de 19de-eeuw, oorspronkelijk behorend tot een fabriek van tabak en snuif; van de winkel zijn de oorspronkelijke pui en binneninrichting bewaard.
Bepleisterde en wit geschilderde gevels; voorgevel van drie traveeën, verdieping met halfronde ramen; halve verdieping met vierkante ramen; geprofileerde kroonlijst op met voluten geprofileerde klossen.

artistieke waarde


Winkelinrichting uit het derde kwart van de 19de eeuw, met houten toonkasten met door smalle spiegelstroken beklede stijlen; vloer met decoratieve cementtegels; materiaal en afwerking bezitten nog hun oorspronkelijke eenheid.
Geschilderde houten winkelpui met door stroken spiegel beklede pilasters, versierd met groteskenornament; uit de kroonlijst stekende gebeeldhouwde en geschilderde houten koppen waartussen opschrift fabriek van - tabak - en snuif.
Balustertrap in de trapgang; lambrizeringen van polychrome geglazuurde art-nouveauwandtegels in de trapgang en de overdekte koer; decoratieve vloertegels en een empireschouw in het overdekt gedeelte.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.