Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Zomereik met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige opheffing)

Geknotte zomereik en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-11-2023  ID: 15220

Eik en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde zomereik met de onmiddellijke omgeving. Deze boom werd gerooid.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de waarde van de omgeving van de zomereik als volgt werd gemotiveerd: “Omwille van het algemeen belang als noodzakelijke “bufferzone” omheen de als monument te beschermen boom."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000807, Zomereik met omgeving - Baardegemkouter, advies KCML (1990).
Op 22 november 2023 werd de bescherming van de onmiddellijke omgeving van de geknotte zomereik als dorpsgezicht voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. In 1994 is de geknotte zomereik op maaiveldhoogte afgebroken tijdens een storm.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de eik is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde

Geknotte zomereik als hoekboom

Baardegem (Aalst)
De reeds gerooide zomereik stond op de Baardegemkouter, op de grens van twee landbouwpercelen en naast een kruispunt van twee loswegen.