Oorlogsmonument Gavere

Oorlogsmonument

Dit oorlogsmonument in Gavere is beschermd als monument.

Waarden

Het oorlogsmonument WOI en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Gavere is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Sterk artistiek en religieus geïnspireerde symbolische voorstelling in art decostijl uitgewerkt in een half verheven reliëf van natuursteen, voorstellende een engel die in haar gespreide vleugels een stervende soldaat naar de hemel voert, lauwerkrans in de rechterhand. De houding van de gestorven soldaat, wijd uitgestrekte armen en een neerhangend hoofd en met kruis in rechterhand, doet denken aan de gekruisigde Christusfiguur. Het is een sobere uitdrukking van rouw, waarbij het martelaarschap wordt verzacht door het geloof en de hoop in de heropstanding van het eeuwig leven. Muurplaat met fraai halfverheven beeldhouwwerk in de stijl van art deco en expressief realisme. Het geheel is ingewerkt als reliëf in de bakstenen muur van de parochiekerk Sint-Amandus.
Representatief thematisch beeldhouwwerk van de gekende beeldhouwer Aloïs De Beule (Zele 1861-Gent 1935). Aloïs De Beule volgde opleiding aan de Academie van Gent en werkte onder meer in het atelier van Mathias Zens. Hij leidde een eigen beeldhouweratelier in Gent en werkte samen met heel wat beeldhouwers, onder meer Oscar Sinea, Geo Verbanck, Modest Van hecke, Ju les Vits, en met architecten zoals J. B. Bethune, Valentin Vaerwyck, Jules Caomans en Jean de Smet. Zijn kunst evolueerde van de neogotische traditie naar een monumentale realistische expressieve stijl. Na de oorlog legde hij zich vooral toe op de realisatie van oorlogsgedenktekens, onder meer te Kortrijk, leper, Ruiselede, Doornik en Sint-Amandsberg, evenals tal van Heilig Hartbeelden op bestelling.

historische waarde

Gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog opgericht in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere. Toevoeging in de muur van een afzonderlijke bronzen plaat met namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma, waarbij troost voor het verlies en de opoffering wordt gevonden in de religie met het geloof in het eeuwige leven.

Molenstraat (Gavere)
Deze gedenkplaat voor de gesneuvelden en de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 door de parochie en de gemeente Gavere opgericht. Een afzonderlijke plaat werd later toegevoegd met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.