Heilig Grafkapel

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat zonder nummer (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43005/115.1
  • OO002999

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Heilig Grafkapel

Molenstraat zonder nummer, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

De kapel is gebouwd tegenover de begraafplaats op het einde van de Molenstraat, op de plaats van een calvarieberg met een ingegraven Heilig Graftafereel en erbovenop een kruisbeeld.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Heilig Grafkapel is beschermd als monument.

Waarden

Heilig Grafkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Door haar opmerkelijke inplanting aan de grote invalsweg en tegenover de begraafplaats en door de markante gevelsculptuur is de Heilig Grafkapel een blikvanger in het straatbeeld. De kapel vervangt een oude calvarieberg en is een goed voorbeeld van regionale neogotiek geïnspireerd op de laatgotische stijl, een ontwerp van de Eeklose stadsarchitect Frans Van Wassenhove, ingewijd in 1900. De engelenbeelden aan de voorgevel zijn van Mathias Zens; de terracotta bas-reliëfs in de zijgevels met de droevige mysteries van Maria zijn van de hand van de lokale beeldhouwer Fernand Nisol. Het nog vrijwel intact bewaard interieur bevat in overwelfde nissen een polychrome beeldengroep van de graflegging door Mathias Zens en de voorstelling van een calvarie, afkomstig van de vroegere calvarieberg, de neogotische kruiswegstaties zijn eveneens van M. Zens. De iconografie van de kleurrijke glasramen van Jules Dobbelaere staat in verband met de dood van Christus. De talrijke gedenkstenen van overleden Eeklonaars op de lambrisering getuigen van grote volksdevotie.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.