Beschermd cultuurhistorisch landschap

Hotel van Langenhove met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 21-09-1962 tot heden

ID
8296
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8296

Besluiten

Hotel van Langenhove en binnenhof, stallingen, orangerie en ginkgo bilobaboom
definitieve beschermingsbesluiten: 21-09-1962  ID: 484

Beschrijving

De bescherming omvat het Hotel van Langenhove uit circa 1730 met de koetspoort, het binnenhof, de stallingen, de orangerie en de Japanse notenboom (Ginkgo biloba).Waarden

Hetzelfde gebouw (Hotel van Langenhove) met binnenhof, de gewezen stallingen, de orangerie en de Ginkgo biloba-boom is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.

Is de omvattende bescherming van

Ginkgo biloba bij Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Een opgaande Ginkgo biloba, reeds geklasseerd in 1962, maakte deel uit van het ‘Huis van Langenhove’ en is nu een onderdeel van het stadhuis van Aalst. De boom dateert uit de periode dat het huis nog eigendom was van de familie (1771 en 1896). De Japanse notenboom van Aalst is een vrouwelijke boom. De soort is tweehuizig, de bloemen eenslachtig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien niet op dezelfde boom. Omwille van de geur van de vruchten wordt hij al eens de stinkpruim van het stadhuis genoemd.