Watermolen Geensmolen

Beschermd monument van 02-03-1994 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Linter
Deelgemeente Drieslinter
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 20 (Linter)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24133/114.1
  • OB001079

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watermolen Geensmolen

Molenstraat 20, Linter (Vlaams-Brabant)

Hoeve met boerenwoning, stallen en schuur in los verband en een watermolen met een vroeg 18de-eeuwse kern, sluiswerk en oliestampkot en die in de 19de eeuw op zeer evenwichtige wijze werd uitgebouwd en aangepast.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De watermolen Geensmolen te Drieslinter (Linter) is beschermd als monument. De bescherming omvat het molengebouw met woning, het oliestampkot, de stallingen en de schuur met inbegrip van het sluitwerk met wanden, het waterrad en alle roerend werk.

Waarden

Het molengebouw met woning, het oliestampkot, de stallingen en de schuur met inbegrip van het sluitwerk met wanden, het waterrad, alle roerend werk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als 18de-eeuwse watermolen met 19de-eeuwse aanpassingen, vijf maalstoelen, voormalig 18de-eeuws stampkotoliemolen en door middel van zadeldak afgeschermd waterrad.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.