Spaans hof met oprit en tuin

Beschermd monument van 05-01-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Mespelare
Straat Mespelarestraat, Singelweg
Locatie Mespelarestraat 104, Singelweg 3 (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/160.1
  • OO002789

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Spaans hof

Mespelarestraat 104, Singelweg 3, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Het "Spaans hof" omvat een alleenstaande woning op een deels omhaagd en achterin gelegen erf ten zuidoosten van de dorpskerk, tussen Mespelarestraat (noord) en Singelweg (zuid).

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ‘Spaans hof’ met inbegrip van de oprit en tuin.

Waarden

Het zogenaamd Spaans hof met inbegrip van de oprit en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:
Het Spaans hof is historisch sterk gerelateerd aan de aan hetzelfde dorpsplein gelegen monumentale (beschermde) Sint-Aldegondekerk in haar functie van bedevaartskerk. De devotie voor Sint-Aldegonde te Mespelare werd in de 17de eeuw in belangrijke mate mee geactiveerd door de befaamde pastoor-dichter Justus de Harduwijn. Het Spaans hof werd in 1643 gebouwd in opdracht van de toenmalige heer van Mespelare en Oudegem Jean Goubau om als pelgrimshuis onderdak te verschaffen aan de vereerders van Sint-Aldegonde. Het huis getuigt van het mecenaat van de adellijke en vooraanstaande familie Goubau en van de impact van aanzienlijke lokale heren op het maatschappelijk en geestelijk leven tijdens het ancien régime.
Architectuurhistorisch is het Spaans hof een zeldzame, kwaliteitsvolle en representatieve uiting van een aanzienlijke landelijke woning in 17de-eeuwse traditionele bak- en zandsteenbouw. De L-vormige constructie met bovenverdieping bezit een fraai geproportioneerde voorgevel met symmetrische opstand, typische lage korfboogdeur, kruiskozijnen en kleine vensters in zandstenen omlijsting. De oorspronkelijke structuur met overwelfde kelder, zoldergebinte, rookkanalen, deels behouden balklagen en andere interieurelementen zoals nog aanwezige haarden waarvan een met fornuis en een met kaarsnissen en koof, dragen als zeldzame getuigen van de 17de-eeuwse wooncultuur, bij tot het cultuur- en architectuurhistorisch belang van de constructie.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.