Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Stadhuis van Aalst

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stadhuis van Aalst, Oud-Hospitaal met kapel en klooster

Beschrijving

De bescherming omvat het neoclassicistische stadhuis uit 1828 naar ontwerp van architect Louis Roelandt en het achterliggende landhuis van het hoofdcollege van het Land van Aalst dat bestaat uit een U-vromig complex in traditionele bak- en zandsteenbouw van 1643-1645 (zijvleugels) en een centrale - in rococo heropgerichte - hoofdvleugel uit 1756.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van het stadhuis als volgt: "Omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en artistieke waarde van het complex van gebouwen van het stadhuis gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000815, Aalst: Stadhuis - Oud Hospitaal (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).

Het stadhuis is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.