Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kraenepoel en Markettebossen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Het gebied Kraenepoel en Marketbossen te Aalter is beschermd als landschap.

Waarden

De Kraenepoel en de Marketbossen zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

Is de omvattende bescherming van

Hongaarse eik bij Kraenepoel

Lotenhullestraat (Aalter)
Een Hongaarse eik werd aangeplant dicht bij de Lotenhullestraat en de Kranepoelloop als onderdeel van een aanleg behorende tot de ‘Villa Cranenpoel’, in 1902 gebouwd. De boom had op het moment van de inventarisatie (2017) een stamomtrek van 198 cm en een opvallende entwonde op een hoogte van 160 cm.

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.

Kasteeltje

Waggebrug 2 (Aalter)
Modern kasteeltje van baron de Crombrugghe de Picquendaele, opgericht na de verkoop in 1963 van het oude kasteel van Bellem op de Mariahovelaan.

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)
Het gebied omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.