Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met calvarieberg, geboortegrot en ommegangskapellen

Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën is beschermd als monument.

Waarden

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met calvarieberg, geboortegrot en ommegangskapellen bij de beschermde Donkkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het bedevaartsoord bij de beschermde Bareldonkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Gelegen op een donk van het Schelde-alluvium bewaart het deels beboste bedevaartsoord de originele landschappelijke context van de Donkkapel, waarvan de naam refereert aan de kapelsite in de vorm van een alluviale zandheuvel en de hier gelegen gelijknamige heerlijkheid Bareldonk die al in 1202 werd vermeld. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes eerst rond en dan aan de kapel. Zij werden vervangen door een nieuwe ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw in 1934-1935 samen opgericht met een monumentale calvarieberg met beeldhouwwerk van de kunstenaar Aloïs De Beule. In 1937 uitgebreid met een geboortegrot waarvan de beelden zoals de ommegangskappellen afkomstig zijn uit het atelier van dezelfde kunstenaar. Dit sterk herkenbaar en representatief bedevaartsoord vormt met de bedevaartkapel onmiskenbaar een samenhangend geheel als bedevaartcomplex.

in casu architectuurhistorische waarde:
Cultuurhistorisch getuigt het bedevaartsoord bij de Bareldonkkapel van de lang doorlevende christelijke cultus tot Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën die ontstond in de middeleeuwen. Het traditionele religieuze thema van de calvarie is door de uitzonderlijke keuze van de personages uiterst origineel van opvatting, atypische en zeldzaam.

artistieke waarde

De omvangrijke calvariebeeldengroep betreft een zeer kwaliteitsvol en groots artistiek beeldhouwwerk met een grote expressiviteit en realisme in de weergave, typerend voor het laat oeuvre van de kunstenaar Aloïs De Beule. Deze realisatie wordt als een hoogtepunt in zijn beeldhouwkunst gezien.

volkskundige waarde

Aan de geboortegrot getuigen de offerbus, het hek met kaarsenrek en ex-voto's van het volkse gebruik van offergave, traditioneel gepaard gaans met de heiligendevotie.

sociaal-culturele waarde

Het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën bij de Donkkapel op de Kapelleberg is nog steeds in gebruik. In zijn religieuze functie, als cultuurhistorisch erfgoed en cultuurlandschappelijk gezien vormt het een toeristische publiekstrekker in aansluiting met het nabijgelegen wandel- en recreatiegebied van het als landschap beschermde Donkmeer.

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.

Is de omvattende bescherming van

Donkkapel

De kapel zou minstens opklimmen tot begin 14de eeuw met mogelijke vergroting of heropbouw in de 15de eeuw. Heden lichtgeel gekaleide kapel op gepikte plint, opgetrokken van kalkzandsteen met verwerking van arduin voor de omlijstingen van de muuropeningen en de afwerking van de geveltop. Het uitzicht van de huidige voorgevel dateert van 1774.