Gesloten hoeve met deels gekasseid erf

Landelijke architectuur

De hoeve met deels gekasseid erf is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve met deels gekasseid erf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:
De in U-vorm rond de gekasseide rechthoekige binnenplaats aaneensluitende hoevegebouwen vormen een opvallend constructief geheel uit het tweede kwart van de 19de eeuw en bezitten door hun architectonische allure een zeldzaam karakter. Het karakteristiek langgestrekte boerenhuis vertoont een pittoresk contrasterend kleurgebruik met rood, wit en groen, typerend voor de boerenhuisbouw in Oost-Vlaanderen. Grijze hardstenen bouwelementen zoals een opmerkelijke neoclassicistische deuromlijsting met fijne detaillering, evenals de halfronde bovenvensters met originele tracering verrijken de erfgevel met tijdseigen kenmerken. Getuigend van het oorspronkelijk aanzien van de hoeve zijn ook binnenshuis elementen van de traditionele boerenhuisbouw (balklaag, open haard, driedeurengeheel) met kenmerken van de burgerlijke wooncultuur gecombineerd (omlijste paneeldeuren, stucdecoratie van plafonds). De zolderruimte met originele spanten en rookkanalen is indrukwekkend als constructie.
De bakstenen langsschuur is, ook door haar zeldzaam gaaf voorkomen, zeer betekenisvol voor de geschiedenis van de agrarische bedrijfsarchitectuur; zo is de dichting van het pannendak met stropoppetjes nog bewaard gebleven. Van de stallen, aansluitend bij een knechtenhuisje, is de erf gevel in decoratieve baksteenbouw geritmeerd door pilasters.

Gesloten hoeve

Jozef De Troetselstraat 36 (Dendermonde)
Aan de volledig gekasseide rechthoekige binnenplaats van de hoeve palen in U-vorm opgestelde hoevegebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw: ten westen de langsschuur met voorpuntgevel aan de straatzijde, ten noorden de aan de achterzijde van de binnenplaats gelegen boerenwoning, ten oosten de lage vleugel die de stallen en een vroeger knechtenhuisje omvat. Elk van deze gebouwen getuigt door de aandacht voor architecturaal verzorgde details van de welstand die de toenmalige bouwheer met de constructies wou etaleren.