Gesloten hoeve met bijhorende eik en erf met boomgaard en bakhuis

Beschermd monument van 05-01-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Schoonaarde
Straat Plesbosstraat, Migrostraat
Locatie Migrostraat 64, Migrostraat 66, Migrostraat 68, Plesbosstraat 1 (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/212.1
  • OO002792

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik vlakbij de kruising van Plesbosstraat, Migrostraat en Oudegemstraat markeert de toegang van de hoeve.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gesloten hoeve met bijhorende eik en erf met boomgaard en bakhuis.

Waarden

De hoeve met bijhorende eik en erf met boomgaard en bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:
Typerend landelijk architecturaal geheel gevormd door een vrij grote gesloten bakstenen hoeve overwegend daterend uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op een oudere hoeve met losse bestanddelen.
Het boerenhuis van het type boerenburgerhuis, met neoclassicistische deuromlijsting in de erfgevel, verenigt ook binnenshuis karakteristieken van het traditioneel boerenhuis met stijlinvloeden van de burgerhuizenbouw. De gedeeltelijk houten dwarsschuur als rest van houtbouw en de overdekte gemetste mestput op de binnenplaats verlenen de entiteit een zeldzaam karakter.
Belangrijke aspecten van de voor de hoevebouw specifieke landschappelijke context, zoals een boom als merkteken naast de ingang, een bijhorend begraasd erf met hagen, achtererf met bakhuis en boomgaard, bleven behouden als markante componenten behorend tot het origineel kader van een traditioneel boerenerf.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.