Herenhuis: 18de-eeuws deel en aanhorigheid van 1911

Geografisch pakket Eeklo

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het 18de-eeuws gedeelte van het herenhuis, zonder het recent woongedeelte, en de aanhorigheid van 1911.

Waarden

Het 18de-eeuws gedeelte van het herenhuis (met uitsluiting van het recent woongedeelte) en de aanhorigheid van 1911 zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het sober classicistisch dubbelhuis dat in zijn voorgevel het jaartal 1780 aangeeft is één der oudst bewaarde en het enig gedateerd woonhuis in Eeklo uit de 18de eeuw. Het werd gebouwd als herenwoning door dokter de Causmaecker, waarnaar de initialen in een schouwmantel op de bovenverdieping nog verwijzen.
De aansluitende linkertravee met korfboogvormige koetspoort is nog een verwijzing naar de functie van paardenposterij die het huis kreeg vanaf 1792 en is een tastbare getuige van het verkeer aan het einde van de 18de en in de 19de eeuw toen het vervoer met paard en koets belangrijk was.
Typologisch is het gebouw representatief voor de bouwperiode: het is opgevat als een dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel met een geaccentueerde deurtravee met geschilderde arduinen Lodewijk XVI-omlijsting met kenmerkende diamantkop als sluitsteen en klassieke consooItjes die een rechte kroonlijst dragen. De gesculpteerde houten paneeldeur en het smeedwerk van het bovenlicht met initialen F VW G verwijzen naar de waardevolle renovatie door stadsarchitect en eigenaar Frans Van Wassenhove omstreeks de vorige eeuwwisseling.
De aanhorigheid tegen de linkertuinmuur is als realisatie van architect-eigenaar Frans Van Wassenhove van 1911, een voorbeeld van verzorgde bakstenen constructie met kenmerkende knipvoegen, zwarte en witte decoratieve baksteenbanden en een paardenkopsculptuur op de bovenverdieping, verwijzend naar de vroegere functie van paardenposterij.
De artistieke waarde van het pand blijkt vooral uit het uitzonderlijke, grotendeels gaaf bewaarde en kunstzinnige interieur met verschillende laat 18de-eeuwse schouwen, bewaard binnenschrijnwerk en een tegeldecoratie van circa 1900. De gestucte schoorsteenboezems met afgeschuinde kanten verrijkt met panelen met muziekinstrumenten, een bloemenkorf of medaillon en met houten schoorsteenmantels zijn mooie voorbeelden van stedelijke binnenhuisdecoratie in Lodewijk XVI-stijl. De monnmentale schouw, versierd met een wapenschild en banderol met spreuk "Candore fortis" en een hergebruikte stookplaatsbetegeling met typische witte en blauwe of paarse Nederlandse tegels en tegeltableaus, is kenmerkend voor de grote haarden uit de streek.

Herenhuis

Molenstraat 25 (Eeklo)
Herenhuis met dubbelhuisopstand bij het begin van de Molenstraat, met jaartal 1780 op de voorgevel. In 1777 betrok dokter Bernardus Johannes De Causmaecker de woning van de overleden chirurgijn Bertijn. Na zijn overlijden in 1783 kocht dokter Bernardus Isacie, afkomstig uit Gent, de inmiddels vernieuwde woning.