Hoeve en erf met houten hek

Landelijke architectuur

De hoeve en erf met houten hek zijn beschermd als monument.

Waarden

De hoeve en erf met houten hek zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:
Als baksteenbouw met elementen van een vroegere houten structuur, is het 18de-eeuwse boerenhuis een zeldzaam geworden getuige van de algemeen verspreide houtbouw die aan de verstening van de landelijke woningbouw voorafging.
Naar algemeen gebruik is de decoratie van het traditioneel boerenhuis beperkt tot de deuromlijsting: een 18de-eeuwse van gesinterde en rode bakstenen in de achtergevel, een imitatie van het neoclassicistisch type hardstenen deuromlijsting met decoratief bovenlicht uit de eerste helft van de 19de eeuw in de voorgevel.
Het bakstenen ensemble met U-vormige aanleg met typische rode pannen en groen geschilderd houtwerk getuigt van een traditionele landelijke bouwwijze en wooncultuur.

Hoevecomplex

Migrostraat 123 (Dendermonde)
Hoeve, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. De semigesloten hoeve omvat in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen onder rode pannen zadeldaken: ten zuidoosten de boerenwoning, ten noordoosten de dwarsschuur en ten zuidwesten de stallen die schuin ingeplant zijn aan de straat. De erftoegang is afgesloten door een breed houten ingangshek, links aan een zware, vierkante bakstenen hekpijler met piramidale bekroning. De woning klimt minstens op tot de tweede helft van de 18de eeuw en bewaart reminiscenties aan de houtbouw of resten van een oudere houten constructie.