Hoeve en erf met houten hek

Gemeente Dendermonde
Straat Migrostraat
Locatie Migrostraat 123 (Dendermonde)

Hoevecomplex

Migrostraat 123, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Gelegen op het eind van de straat in de zuidoostelijke uithoek van Schoonaarde, op een erf dat zijdelings met een beek grenst aan de deelgemeente Gijzegem van Aalst.

De hoeve en erf met houten hek zijn beschermd als monument.

Waarden

De hoeve en erf met houten hek zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:
Als baksteenbouw met elementen van een vroegere houten structuur, is het 18de-eeuwse boerenhuis een zeldzaam geworden getuige van de algemeen verspreide houtbouw die aan de verstening van de landelijke woningbouw voorafging.
Naar algemeen gebruik is de decoratie van het traditioneel boerenhuis beperkt tot de deuromlijsting: een 18de-eeuwse van gesinterde en rode bakstenen in de achtergevel, een imitatie van het neoclassicistisch type hardstenen deuromlijsting met decoratief bovenlicht uit de eerste helft van de 19de eeuw in de voorgevel.
Het bakstenen ensemble met U-vormige aanleg met typische rode pannen en groen geschilderd houtwerk getuigt van een traditionele landelijke bouwwijze en wooncultuur.