Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Sint-Amands

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
83360
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/83360

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Z.nr. Parochiekerk Sint-Amands Hoger gelegen georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type, te midden van een terrassenaanleg met omlopend bakstenen druippad. Ten N. van de kerk een parking en ten Z. een parkje met Japanse Kerselaar.In oorsprong een Romaanse kerk opgericht door de monniken van de St.-Amandusabdij nabij Doornik.In XV: De XII kerk wordt vervangen door een gotische halleAanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Sint-Amands

Marktplaats 2 (Hooglede)
Hoger gelegen georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type, te midden van een terrassenaanleg met omlopend bakstenen druippad. Ten noorden van de kerk een parking en ten zuiden een parkje met Japanse Kerselaar.

Is de omvattende vaststelling van

Orgel kerk Sint-Amandus

Marktplaats 2 (Hooglede)
Het oorspronkelijk orgel was een werk van Pieter Loncke (Hoogstade) en zoon Frederik, gebouwd in 1886-1887. Het instrument werd zo goed als helemaal vernield in de Eerste Wereldoorlog. In 1924 bouwden Jos. en Pieter Loncke (Esen) een nieuw orgel, met recuperatie van het nog bruikbare pijpwerk. Na nieuwe schade in de Tweede Wereldoorlog (1941) werd het orgel door Jos. Loncke verbouwd, in open opstelling. In 1994 nieuw orgel door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren), met hergebruik van een hoeveelheid pijpwerk.