Herenhuis met aanhorigheden

Geografisch pakket Eeklo

Het herenhuis is met haar aanhorigheden beschermd als monument.

Waarden

Burgerhuis met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Dit imposant herenhuis incorporeert in de laat 19de-eeuwse neoclassicistische bouw een 18de-eeuwse woning waarvan de waardevolle interieurdecoratie behouden bleef. Architectuurhistorisch is het voor Eeklo een belangrijk gebouw als zeldzaam voorbeeld van een herenhuis waarin de bouwgeschiedenis en -evolutie van oudere kern en 19de-eeuwse uitbreidingen en eigentijdse aanpassingen duidelijk afleesbaar zijn.
De bepleisterde en geschilderde voorgevel met kenmerkende dubbelhuisopstand, schijnvoegen en stucdecoratie rond vensters en middendeur is representatief voor de rijkere rijwoningen van het laatste kwart van de 19de eeuw. De bak- en natuurstenen achtergevel en de paardenstallen van 1878 staan in scherp contrast met de neoclassicistische voorgevel en getuigen van de toenmalige vernieuwende tijdsgeest.
De artistieke waarde van het pand blijkt vooral uit het uitzonderlijk bewaard interieur met twee midden 18de-eeuwse salons vooraan. De stucplafonds en schoorsteenboezems met karakteristieke rocaillemotieven, onregelmatige schelpvormen, kuiven en figuratieve voorstellingen die onder meer een fabel van La Fontaine voorstellen, zijn exemplarisch voor de rococo-interieurkunst.
De gang en het trappenhuis met marmeren vloeren, uitgewerkte stucplafonds en monumentale bordestrap met kunstige gietijzeren leuning getuigen van de laat 19de-eeuwse aanpassingen en de welstand van de bouwheren. Ze illustreren duidelijk de toenmalige stedelijke wooncultuur. De paardenstallen met koetshuis van 1878 met bepleisterde schermgevel aan de straat en uitgewerkte bak- en hardstenen voorgevel zijn een zeer representatief voorbeeld van een dergelijke aanhorigheid, inherent aan een eind 19de-eeuwse herenwoning.

Herenhuis

Patersstraat 43 (Eeklo)
Herenhuis in kern teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. In 1878 eigendom van Joannes Josephus Duplicius de Scheppere die het huis liet vergroten en aanpassen en rechts ervan een bakstenen koetshuis en paardenstallen bouwde.