Herenhuis met aanhorigheden

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Koning Albertstraat
Locatie Koning Albertstraat 15 (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43005/119.1
  • OO003011

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis

Koning Albertstraat 15, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Het herenhuis aan de Koning Albertstraat werd vermoedelijk gebouwd in de 18de eeuw ter vervanging van twee smalle oude panden; de neoclassicistische gevel dateert waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Beschermd als monument bij MB van 30.04.2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het herenhuis is met haar aanhorigheden beschermd als monument.

Waarden

Burgerhuis met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De vanouds bekende voorname bewoners en eigenaars spelen een rol in de lokale geschiedenis als notaris of arts. Het statig en stijlvol herenhuis is een uitzonderlijk voorbeeld van stedelijke privé-architectuur in neoclassicistische stijl uit de 19de eeuw, in 1935 uitgebreid in aangepaste stijl en is ongetwijfeld beeldbepalend in het straatbeeld. Het witgepleisterd symmetrische geveltype en de overvloedig gedecoreerde gevelopstand zijn geïnspireerd op de Lodewijk XVI-stijl. In de achtergevel trekken een driezijdige loggia een aanbouwsels in art-decostijl de aandacht. De vrijwel intact behouden aankledingen van het interieur getuigen van twee eeuwen burgerlijke wooncultuur, met waardevolle elementen uit 18de, 19de en 20ste eeuw ofwel authentiek aan het huis ofwel op passende wijze geïntegreerd met als hoogtepunt de zogenaamde "zaal in Vlaamse stijl" voorzien van een belangrijke verzameling wandtegels, en met een opmerkelijk ruim aanbod aan glasramen in diverse stijlen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.