Parochiekerk toegewijd aan Sint-Hadrianus

Beschrijving

Handzameplein z.nr. Parochiekerk toegewijd aan Sint-Hadrianus. Enige West-Vlaamse parochiekerk met deze patroonheilige. Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920, omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en gekiezelde paden. Geschiedenis van de site. Volgens het Cartularium van Ename bevindt er zich voor 1085 een bidplaats te Hand

Handzameplein zonder nummer (Kortemark)
Handzameplein z.nr. <italic>Parochiekerk toegewijd aan Sint-Hadrianus</italic>. Enige West-Vlaamse parochiekerk met deze patroonheilige. Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920, omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en gekiezelde paden. <italic>Geschiedenis van de site.</italic> Volgens het Cartularium van Ename bevindt er zich voor 1085 een bidplaats te Hand

Orgel kerk Sint-Adriaan

Handzame (Kortemark)
Vóór 1837 was er reeds een orgel aanwezig, aangezien het in dat jaar hersteld werd door S.G. Hooghuys (Brugge); verdere gegevens hierover ontbreken. Kort vóór WO I was een orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Dit werd vernield in 1914-1918. In het contract voor de bouw van een nieuw orgel in 1922 is geen sprake van recuperatie van oude onderdelen, zodat men kan aannemen dat het vorige orgel totaal vernield was. Ook het huidige orgel is een werk van Jules Anneessens (Menen) uit 1922.