Notariswoning

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 58 (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43005/120.1
  • 4.01/43005/160.1
  • OO003012

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Notariswoning

Stationsstraat 58, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Imposant herenhuis, gebouwd in 1880-81 door notaris Emiel Dauwe (1848-1930), van 1902 tot 1920 tevens burgemeester van Eeklo. Nadien bleef het huis in het bezit van de familie en had één van de zonen, dokter Urbain Dauwe er zijn praktijk.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De voormalige notariswoning en de achterliggende tuin zijn beschermd als monument.

Waarden

Voormalige notariswoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze imposante herenwoning van 1880 is één der merkwaardigste en best bewaarde neoclassicistische gebouwen van Eeklo. Als voormalige notariswoning is het een representatief voorbeeld van de prestigieuze verblijven die de notabelen aan het einde van de 19de eeuw lieten optrekken aan de Stationsstraat, de belangrijkste invalsweg naar het stadscentrum. Met dit ontwerp realiseerde de Gentse architect P. Van Hoecke voor Eeklo een uitzonderlijk architectuur met een opvallend rijkelijk gedecoreerde voorgevel en een stijlvol interieur.
De harmonieuze opbouw van de gevel, plastische uitwerking van de bovenverdieping en de overvloedige doch verfijnde stucdecoratie getuigen van een artistieke hoogstaande kwaliteit.
Het origineel concept van een enkelhuis met koetsdoorrit, centrale vestibule met monumentaal trappenhuis en enfilade van salons links hiervan bleef volledig gerespecteerd evenals de interieurdecoratie. Zowel het intact schrijnwerk van de poort, het binnenschrijnwerk met beschilderde panelen of geëtst glas als de marmeren schouwmantels en stucplafonds met verguld lijstwerk geven blijk van een hoge kwalitatieve uitvoering en zijn exemplarisch voor de burgerlijke interieurkunst van het einde van de 19de eeuw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.