Notariswoning

Geografisch pakket Eeklo

De voormalige notariswoning en de achterliggende tuin zijn beschermd als monument.

Voormalige notariswoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze imposante herenwoning van 1880 is één der merkwaardigste en best bewaarde neoclassicistische gebouwen van Eeklo. Als voormalige notariswoning is het een representatief voorbeeld van de prestigieuze verblijven die de notabelen aan het einde van de 19de eeuw lieten optrekken aan de Stationsstraat, de belangrijkste invalsweg naar het stadscentrum. Met dit ontwerp realiseerde de Gentse architect P. Van Hoecke voor Eeklo een uitzonderlijk architectuur met een opvallend rijkelijk gedecoreerde voorgevel en een stijlvol interieur.
De harmonieuze opbouw van de gevel, plastische uitwerking van de bovenverdieping en de overvloedige doch verfijnde stucdecoratie getuigen van een artistieke hoogstaande kwaliteit.
Het origineel concept van een enkelhuis met koetsdoorrit, centrale vestibule met monumentaal trappenhuis en enfilade van salons links hiervan bleef volledig gerespecteerd evenals de interieurdecoratie. Zowel het intact schrijnwerk van de poort, het binnenschrijnwerk met beschilderde panelen of geëtst glas als de marmeren schouwmantels en stucplafonds met verguld lijstwerk geven blijk van een hoge kwalitatieve uitvoering en zijn exemplarisch voor de burgerlijke interieurkunst van het einde van de 19de eeuw.

Notariswoning

Stationsstraat 58 (Eeklo)
Imposant herenhuis, gebouwd in 1880-81 door notaris Emiel Dauwe (1848-1930), van 1902 tot 1920 tevens burgemeester van Eeklo, naar plannen van architect P. Van Hoecke. Nadien bleef het huis in het bezit van de familie en had één van de zonen, dokter Urbain Dauwe er zijn praktijk.