Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteel Schouwbroek

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
83460
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/83460

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Het Kasteel van Schouwbroek, eertijds een "hof met huys van plaisance" omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschapsstijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Kasteeldomein Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschapsstijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.

Is de omvattende vaststelling van

Boswachterswoning

Bosstraat 80 (Gent)
De voormalige boswachterswoning bij het kasteel Schouwbroek is gelegen aan het toegangshek en de lindedreef naar het kasteel en is kort na het kasteel gebouwd vermoedelijk onder leiding van dezelfde architect, Achille Marchand, en wordt in het kadaster geregistreerd in 1908. Het villaatje van twee bouwlagen is opgetrokken in een architectuur met reminiscenties aan de cottagestijl.


Drie monumentale kastanjebomen Kasteel Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Drie oude, zwaar ontwikkelde, tamme kastanjes bij de monumentale toegang tot het kasteel Schouwbroek. De bomen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg en hebben enorme stamomtrekken van 890, 725 en 675 cm (2002). In 2014 is door de Belgische Dendrologische Vereniging een nieuw meting uitgevoerd en opgenomen in de BELTREES databank: 919, 746 en 722 cm. Volgens deze databank behoren ze tot de dikste en vermoedelijk tot de oudste van Belgiƫ. Het zijn bomen die resteren uit een lange dreef of lijnaanplantingen die reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) zijn weergegeven.


Opgaande zilverlindendreef Kasteel Schouwbroek

Bosstraat zonder nummer (Gent)
Het kasteel Schouwbroek is gelegen in de gemeente Vinderhoute en heeft ook een toegang vanuit Drongen. Deze inkom verloopt via een dreef met zilverlinden die vanaf de Bosstraat het kasteel ontsluit. De dreef is circa 185 meter lang en bestaat uit twee bomenrijen.