Beurtepachthof, hoeve en poortgebouw

Beschrijving

Nr. 202. Z.g. "Beurtepachthof" cf. boogveld met figuratieve zaaier. Historische pachthoeve, in oorsprong eigendom van de Guldenbergabdij te Wevelgem (fig. 54); de oudste vermelding gaat terug tot XIII. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangegeven als omwalde hoeve met losse bestanddelen en met erfoprit ten Z. De Atlas der Buurtwegen toont nog gr.m. de zelfde configuratie. Woonhuis voorheen

Is de omvattende vaststelling van

Hoeve Beurtepachthof

Beurtemolenstraat 4, Gullegemsestraat 202 (Ledegem)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rondom een begrint erf met in het oosten eclectisch woonhuis, ten zuiden sterk aangepaste stalvleugel en in het westen kleine dwarsschuur; enigszins afgezonderde cichorei-ast, naar verluidt uit de jaren 1920-1930, in het noordwesten. Resten van de voormalige omwalling in het oosten. Bakhuis en 18de-eeuws poortgebouw met oudere kern.