Sint-Alexiusbegijnhof: binnenkoer

Begijnhof: binnenkoer

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de binnenkoer van het Sint-Alexiusbegijnhof met twee arduinen pompen, met inbegrip van de verbindingsweg tussen de binnenkoer en de Brusselsestraat.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De binnenkoer van het Sint-Alexiusbegijnhof, met inbegrip van de verbindingsweg tussen deze en de Brusselsestraat, alsmede de twee arduinen pompen op de binnenkoer, respectievelijk daterend uit 1729 en vermoedelijk eind 18de eeuw, zijn beschermd als monument omwille van de historische waarde als onverbrekelijk geheel vormend met het begijnhof sinds het laatste kwart van de 12de eeuw.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000822, Binnenkoer Sint-Alexiusbegijnhof (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).

Waarden

De binnenkoer van het Sint-Alexiusbegijnhof, met inbegrip van de verbindingsweg tussen deze en de Brusselsestraat, alsmede de twee arduinen pompen op de binnenkoer zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Sint-Alexiusbegijnhof

Begijnhof 1-22, 23, 26-43, 45-46, Begijnhoflaan 26-58, 62-64, 68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)
Het huidige Sint-Alexiusbegijnhof is het tweede begijnhof van Dendermonde. Het eerste begijnhof dateerde uit het tweede kwart van de 13de eeuw en lag in de buurt van het gewezen Sint-Gillishospitaal in een zeer moerassig gebied.