Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Beschrijving

In het dorpscentrum van Nazareth is de historische kerksite van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte goed bewaard. De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny.

Dorp zonder nummer (Nazareth)

Bomenrij van gekandelaarde paardenkastanje bij kerkhof Nazareth

Gekandelaarde bomenrij van witte paardenkastanje ten oosten van het kerkhof bij de nog deels bewaarde omgrachting. Dit grachtfragment geeft ons nog een beeld van hoe de kerkhofsite eruit heeft gezien toen de gracht ook aan de noord- en oostzijde aanwezig was.

Gekandelaarde lindenrij bij kerkhof Nazareth

Traditioneel gekandelaarde lindenrij aan de zuid- en westzijde van het kerkhof. De beeldbepalende bomenrij zorgt voor een lommerrijke compartimentering van het kerkhof.

Opgaande bruine beuk als vredesboom op kerkhof

Aan het vroegere oorlogsmonument, nu Heilig Hartbeeld, staat een oude bruine beuk (Fagus sylvatica 'atropunicea’), aangeplant als vrijheidsboom bij de oprichting van het oorlogsmonument in 1920. De boom heeft een omtrek van 375 centimeter, een takvrije stam van 4,5 meter, en een kruinproject met straal 9 meter.