Infanteriekazerne

Gemeente Dendermonde
Straat Noordlaan
Locatie Noordlaan zonder nummer (Dendermonde)

Infanteriekazerne met oefenterrein

Noordlaan zonder nummer, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Het plan voor een grote bomvrije kazerne op een terrein nabij de noordelijke stadswal, achter de huizen aan de noordkant van de Kerkstraat, dateert van 1827. Een speciaal aangelegde doodlopende straat, later de Kazernestraat genoemd, verbond de Kerkstraat met de nieuwe kazerne.

De infanteriekazerne is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige infanteriekazerne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als merkwaardig voorbeeld van militaire architectuur uit de Hollandse periode, volledig in baksteen gebouwd en voorafgegaan door een gaanderij met arcaturen op de zuidzijde.