Bedevaartkerk Onze-Lieve-Vrouw met pastorie

Parochiekerk Sint-Martinus, parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, pastorie Jezus-Eik en Kruisherenkerk

De kerk en pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie te Overijse, zijn beschermd als monument.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouwekerk en de pastorie van Jezus-Eik zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde

Bedevaartkerk Onze-Lieve-Vrouw

Brusselsesteenweg (Overijse)
Barokke bedevaartkerk uit de 17de eeuw gelegen in het gehucht Jezus-Eik. In de 17de eeuw was het kleine gehucht nog volledig omgeven door het Zoniënwoud. Vandaag ligt het aan de grens van het woud. Tegen het koor ten zuidoosten aangebouwde rectorswoning, later pastorie. De woning vormt één geheel met de kerk sinds midden 17de eeuw. Ten noorden van de kerk voormalig, deels ommuurd, kerkhof met enkele bewaarde grafstenen.

Rectorshuis, later pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Brusselsesteenweg 634 (Overijse)
Traditioneel bak- en zandstenen rectorshuis, later pastorie, uit midden 17de eeuw gebouwd tegen het koor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Jezus-Eik. De tuin van de pastorie is volledig ommuurd en sluit aan bij het Mariahof met ommegangkapellen, ten noorden toegang via een poort van 1730.