Hoeve Het goed te Coudenborgh of Hospitaalhoeve

Beschrijving

Wagenmakerstraat nr. 1. Historisch waardevolle hoeve z.g. "Het goed te Coudenborgh" of "Hospitaalhoeve".De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse O.-L.-Vrouwehospitaal. De hofstede wordt in dat jaar door Johannes van Gavere en zijn echtgenote verkocht aan Petrus van Harelbeke, aartsdiaken van Doorn

Het goed te Coudenborgh met kapel

Wagenmakerstraat 1 (Zwevegem)
De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778). In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), is de huidige configuratie grotendeels herkenbaar. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern bij poortgebouw. Woonhuis, stal, wagenhuis, schuur van 1930 en buiten het erf, ast en restanten van de omwalling van het opperhof. Huidige kapel bij erfoprit van 1877 met witgeschilderd interieur.