Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme: droogdok voor twee spitsen en constructiewerkhuis met smidse

Beschermd monument van 02-07-1993 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Baasrode
Straat Sint-Ursmarusstraat
Locatie Sint-Ursmarusstraat zonder nummer (Dendermonde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42006/148.1
  • 4.01/42006/562.1
  • OO001676

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat zonder nummer, 137, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het droogdok voor twee spitsen (ijzeren zaat) met alle toebehoren en het constructiewerkhuis met smidse van de scheepswerf ‘Van Praet-Dansaert’.

Waarden

Het droogdok voor twee spitsen (ijzeren zaat) met alle toebehoren en het constructiewerkhuis met smidse van de scheepswerf ‘Van Praet-Dansaert’ zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van gebouwen, inrichtingen, toestellen, werktuigen en materialen behorend tot een karakteristieke scheepswerf voor binnenvaartuigen uit de periode 1870-1955 met een oude kern.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.