Beschermd monument

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme: droogdok voor twee spitsen en kempenaar en houten loods

Scheepswerven, woonhuis Van Praet-Dansaert en toebehoren met terrein
definitieve beschermingsbesluiten: 02-07-1993  ID: 2525

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het droogdok voor twee spitsen en een kempenaar, met alle toebehoren, en de houten loods van de scheepswerf ‘Van Praet-Dansaert’, voorheen scheepswerf ‘Van Damme’.

Waarden

Het droogdok voor twee spitsen en een kempenaar, met alle toebehoren, en de houten loods van de scheepswerf ‘Van Praet-Dansaert’, voorheen scheepswerf ‘Van Damme’, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van gebouwen, inrichtingen, toestellen, werktuigen en materialen behorend tot een karakteristieke scheepswerf voor binnenvaartuigen uit de periode 1870-1955 met een oude kern.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat 137, zonder nummer (Dendermonde)
Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen.