Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme: woning van scheepsbouwer Emiel Van Damme

Gemeente Dendermonde
Straat Sint-Ursmarusstraat
Locatie Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat zonder nummer, 137, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen.

De woning van scheepsbouwer Emiel Van Damme is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige woonhuis Emiel Van Damme is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van gebouwen, inrichtingen, toestellen, werktuigen en materialen behorend tot een karakteristieke scheepswerf voor binnenvaartuigen uit de periode 1870-1955 met een oude kern.
Als woonhuis van een scheepsbouwer, met muurschilderingen waarvan er onder andere werden uitgevoerd met oog op het bezoek van Prins Leopold.