Neoclassicistisch herenhuis

Geografisch pakket Eeklo

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis is, met uitzondering van het recent woongedeelte, beschermd als monument.

Waarden

19de-eeuws woonhuis, met uitsluiting van het recent woongedeelte, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De herenwoning, die leerlooier Aimé Vermast in 1881 liet optrekken aan de Stationsstraat, is een mooi voorbeeld van woningbouw voor de gegoede burgerij aan het einde van de 19de eeuw. De authentiek bewaarde bepleisterde en beschilderde voorgevel met kenmerkende schijnvoegen, horizontaliserende kordons en omlijste vensters verrijkt met sluitstenen is door zijn harmonische verhoudingen en ritmering zeer representatief voor de neoclassicistische stijlrichting. Het origineel schrijnwerk van de koetspoort en de verschillende authentieke interieurelementen zoals de marmerschilderingen, stucplafonds en houten bordestrap, getuigen van vakmanschap en kunstzin. Vooral de stoffering van het salon vooraan in een verfijnde classiciserende stijl met typische naar de klassieke oudheid verwijzende motieven vormt een uitzonderlijk en zeldzaam geheel.

Stationsstraat 62 (Eeklo)
Imposante, voormalige woning van leerlooier Aimé Vermast-De Buck, daterend van 1881. Na de Eerste Wereldoorlog was Jules Vermast, eigenaar van de gemechaniseerde leerlooierij aan de Zuidmoerstraat, bewoner van het pand en liet er naar verluidt interieurverfraaiingen aanbrengen.