Goed te Karels

Beschrijving

* Dentergemstraat nr. 18. "Goed te Karels", historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijk hoek Sint-Apolloniakapel (cf. z.nr./ bij nr. 18). Opgenomen in het dorpsgezicht "Omgeving van de Poelbergmolen", beschermd bij M.B. van 23/07/1993, en als puntrelict in de ankerplaats "

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.