Priorij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Galilea

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Nonnenklooster van de orde der reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus, gesticht circa 1433 door Jan Eggaert in de Koningstraat. Vestiging in de jaren 1440 in de Hoogstraat. Door brand geteisterd in 1515. Verdreven tijdens het calvinistische bewind in 1578.

Hoogstraat 19 (Gent)
Voormalige Priorij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Galilea, dat oorspronkelijk het hele pand tussen Hoogstraat, Turrepoortsteeg, Holstraat en Schouwvagersstraat besloeg en hier was gevestigd sinds de jaren 1440. In 1810 werden de kloostergebouwen verdeeld in verschillende percelen en omgevormd tot burgerhuizen met tuin. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak. De oude lijstgevel onderging in 1813 enkele wijzigingen, maar het huidige uitzicht wordt bepaald door werken in 1956 waarbij de gevel werd ontpleisterd en gerestaureerd in 16de-eeuwse trant. Gelijkaardige, minder gereconstrueerde achtergevel van zeven traveeën.

Wordt opgevolgd door