Herenhoeve

Beschrijving

Nr. 36. Herenhoeve gebouwd op de plaats van voormalig kasteel, zetel van de heerlijkheid "de grote vierschaar", verheven tot markgraafschap in 1705. Het tijdens de Franse Revolutie sterk verwoest kasteel, verdween volledig tijdens W.O. I. Wederopgebouwd n.o.v. architect M. Dujardin (Komen) van 1921, in aansluiting met de regionale hoevebouw cf., opstelling: losse bestandelen U-vormig opgesteld r

Herenhoeve

Markizaatstraat 36 (Zonnebeke)
Herenhoeve gebouwd op de plaats van voormalig kasteel dat verdween tijdens de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd naar ontwerp van architect M. Dujardin van 1921, in aansluiting met de regionale hoevebouw. Losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels begraasd, deels begrint erf met centraal hondenhok toegankelijk via poortgebouw, gietijzeren afsluitingshek tussen pijlers boven muurtje; boerenhuis, stal- en schuurvleugel, poortgebouw en tabaksast.