Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes: kapel

Gemeente Lierde
Locatie Kapellestraat zn (Lierde)
Alternatieve naam Vulders Kapelle

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kapellestraat zonder nummer, Lierde (Oost-Vlaanderen)

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook de 'Vulders Kapelle' genoemd, werd in 1863 gebouwd in opdracht van Remi De Vulder. De kapel evolueerde tot een klein bedevaartsoord.

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument.

Voor de kapel staat een grot. Deze grot werd in hetzelfde besluit apart beschermd als monument. Het geheel werd in hetzelfde besluit beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

als voorbeeld van een 19de-eeuws plaatselijk bedevaartsoord, gegroeid uit een privé-initiatief, meer bepaald een neogotische bakstenen kapel met twee verdiepingen onder zadeldak met klokkenruitertje, gepleisterde raamomlijstingen, alsook gepleisterde profielen en waterlijsten rond inkom en raam bij de voorgevel, voorts met faïencetegels bekleed gewelf en wanden bij de benedenverdieping en met houten spitstongewelf op ribben overkluisde hoofdruimte en met imitatie-witsteenblokken geschilderde vensterneggen op de bovenverdieping.