Beschermd monument

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes: kapel

Beschermd monument van 19-11-1996 tot heden

ID
8405
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8405

Besluiten

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met grot en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 19-11-1996  ID: 3126

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument.

Voor de kapel staat een grot. Deze grot werd in hetzelfde besluit apart beschermd als monument. Het geheel werd in hetzelfde besluit beschermd als dorpsgezicht.



Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

als voorbeeld van een 19de-eeuws plaatselijk bedevaartsoord, gegroeid uit een privé-initiatief, meer bepaald een neogotische bakstenen kapel met twee verdiepingen onder zadeldak met klokkenruitertje, gepleisterde raamomlijstingen, alsook gepleisterde profielen en waterlijsten rond inkom en raam bij de voorgevel, voorts met faïencetegels bekleed gewelf en wanden bij de benedenverdieping en met houten spitstongewelf op ribben overkluisde hoofdruimte en met imitatie-witsteenblokken geschilderde vensterneggen op de bovenverdieping.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kapellestraat zonder nummer (Lierde)
De kapel werd in 1863 gebouwd als een getrouwe kopie van de basiliek van Lourdes en evolueerde tot een klein bedevaartsoord. Ranke neogotische bakstenen kapel van twee bouwlagen en twee traveeën met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak. Onderbouw voorafgegaan door een met imitatierots als grot uitgewerkt bordes met dubbele gebogen toegangstrap naar de kapelruimte boven.