Beschermd monument

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes: grot

Beschermd monument van 19-11-1996 tot heden

ID: 8406   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8406

Besluiten

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met grot en omgeving
{'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/13', 'label': u'definitieve beschermingsbesluiten'}: 19-11-1996  ID: 3126

Beschrijving

De grot voor de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument.

In hetzelfde besluit werd de kapel apart beschermd als monument. Het geheel werd in hetzelfde besluit beschermd als dorpsgezicht.Waarden

De grot voor de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

als voorbeeld van een 19de-eeuws plaatselijk bedevaartsoord, gegroeid uit een privé-initiatief, meer bepaald een vóór de benedenverdieping van de kapel kunstmatig aangelegde grot met zijwaartse, in hoefijzervorm aangelegde opgangen die oorspronkelijk van treden waren voorzien.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kapellestraat zonder nummer (Lierde)
De kapel werd in 1863 gebouwd als een getrouwe kopie van de basiliek van Lourdes en evolueerde tot een klein bedevaartsoord. Ranke neogotische bakstenen kapel van twee bouwlagen en twee traveeën met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak. Onderbouw voorafgegaan door een met imitatierots als grot uitgewerkt bordes met dubbele gebogen toegangstrap naar de kapelruimte boven.