Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 19-11-1996 tot heden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met grot en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 19-11-1996  ID: 3126

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en grot met de onmiddellijke omgeving.

Waarden

Het deel van het perceel van de kapel en de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

als voorbeeld van een 19de-eeuws plaatselijk bedevaartsoord, gegroeid uit een privé-initiatief, meer bepaald het perceel waarop zich oorspronkelijk zitbanken en een ommegang bevonden en dat aldus onlosmakelijk met de bedevaartsite blijft verbonden.

Is de bescherming van

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kapellestraat zonder nummer (Lierde)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook de 'Vulders Kapelle' genoemd, werd in 1863 gebouwd in opdracht van Remi De Vulder. De kapel evolueerde tot een klein bedevaartsoord.