Burgerhuis ontworpen door V. Lievens met tuin

Geografisch pakket Eeklo

Beschrijving

Het burgerhuis ontworpen door V. Lievens is met inbegrip van de aanhorigheden en de tuin beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis met aanhorigheden en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Mooi voorbeeld van een gaaf burgerhuis in art decostijl gebouwd in 1930 naar ontwerp van architect Valère Lievens uit Tielt. De bakstenen voorgevel is met bijzonder aandacht voor decoratieve accenten uitgewerkt, met een kleurrijk glasraam in art deco boven de deur. Het deftige burgerhuis illustreert binnenshuis voortreffelijk de interbellumsfeer. Het interieur volgt met zijn eclectische aankleding alle heersende trends in de fantasierijke en decoratieve interieurkunst typisch voor de periode van het interbellum, meer bepaald de art deco en de historiserende stijlbewegingen. Het sober aangelegd stadstuintje met een opvallende grote magnolia maakt integrerend deel uit van het stijlvol burgerhuis.

Burgerhuis ontworpen door V. Lievens

Koning Albertstraat 62 (Eeklo)
Het burgerhuis werd gebouwd in opdracht van notaris Albrecht Schoutteet-Dhuyvetter, kort na zijn aankoop in 1930 van twee bebouwde percelen. Reeds in 1933 werd het huis aangekocht door de dokter Michel Bafort.