Gerechtsgebouw

Gemeente Dendermonde
Straat Justitieplein
Locatie Justitieplein 2 (Dendermonde)

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Het gerechtshof, gelegen in het centrum van de stad, naast het stadhuis op de Grote Markt en met de achterzijde uitziend op de Dender, doet nu enkel dienst als Rechtbank van Eerste Aanleg. Het huidige gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927.

Het gerechtsgebouw is beschermd als monument.

Het gerechtsgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van zogenaamde 'Moderne Renaissance' of 'Nieuwe Vlaamse stijl', gebouwd in 1920-1925 naar ontwerp van Valentin Vaerwijck, gekenmerkt door historiserende elementen zoals campaniletoren, puntgevels, afwisselende baksteen- en natuursteenlagen en halfverheven naast quasi driedimensionaal beeldhouwwerk van de hand van de Gentse beeldhouwers Geo Verbanck en Oscar Sinia.