De Loskaai

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Site van de sluis met kaai en stapelplaats in de vorm van een huisje bekend als "De loskaai". Gelegen aan voormalige los- en laadkade op de Berlaar, een kanaaltje dat het Berlare-Broek verbindt met de Schelde. Een sluis zorgde minstens vanaf de 17de eeuw voor de afwatering.

De Loskaai

Sluis 35 (Berlare)
Volgens het kadasterarchief huis aan de kaai opgericht in 1878 ter hoogte van de huidige De loskaai gelokaliseerd, doch mogelijk al opgericht in 1859. De bakstenen bovenbouw van de sluis was eind 20ste eeuw in ruïne en werd in 2006 volledig vernieuwd door de gemeente. Boven de sluis heropgebouwde verankerde bakstenen stapelplaats met enkele gerecupereerde hardstenen hoekblokken, onder pannen zadeldak, afgelijnd door getrapte daklijsten.

Wordt opgevolgd door

De Loskaai