Schandpaal

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Middelburg
Straat Middelburgse Kerkstraat
Locatie Middelburgse Kerkstraat zonder nummer (Maldegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43010/109.1
  • OO003100

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Schandpaal

Middelburgse Kerkstraat zonder nummer, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

De schandpaal werd blijkens het opschrift in 1775 opgericht bij het aanleggen van een nieuwe kasseiweg door Elisabeth Vilain van Gent.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de schandpaal, een rijk bewerkte vierkante hardstenen 'kaak', volgens het jaartal in de bekroning opgericht in 1775. De paal is ook gelegen in de beschermde archeologische zone van het kasteel en dorpskern van Middelburg.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

De schandpaal van Middelburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

De schandpaal, materiële getuige van de middeleeuwse rechtspraak, is een rijk bewerkte vierkante hardstenen 'kaak', volgens het jaartal in de bekroning opgericht in 1775. De kunstig gehouwen wapenschilden en emblemen verwijzen naar de oprichter, Elisabeth Vilain van Gent, gravin van Middelburg. Het typisch bekronend heraldisch leeuwtje is geplaatst na de wederopbouw van de schandpaal ter vervanging van het verdwenen beeldje.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.