Parochiekerk Sint-Vedastus: romaanse delen

Gebouwen in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Van de parochiekerk Sint-Vedastus zijn de romaanse delen beschermd als monument. Concreet betreft het hier het koor.

Waarden

De romaanse delen van de Sint-Vaastkerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu kunstwaarde:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Sint-Vedastus

Oudstrijdersstraat 111 (Oudenaarde)
In oorsprong oudste bidplaats van de vroegmiddeleeuwse villa Ehinham, domein gelegen op Ename en Nederename en aldus moederkerk van de drie kerken die in de 10de tot 11de eeuw binnen het domein werden opgericht. De aanvankelijk kleine eenbeukige romaanse kerk zou al voor 973 opgericht zijn. Toevoeging van gotische westtoren in de 14de tot 15de eeuw. In 1939 echter werd de kerk aanzienlijk vergroot in neoromaanse stijl volgens plannen van architect H. Valcke van 1937 en sindsdien omgekeerd georiƫnteerd. Voorheen kleiner ovaalvormig ommuurd kerkhof. Calvariekapel achterin het kerkhof deel uitmakend van de kerkhofmuur.