Huis Verbiest

Geografisch pakket Eeklo

Huis Verbiest is beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis bij voormalige fietsenfabriek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De opvallende woning is een bijzonder mooi voorbeeld van modernistische interbellumarchitectuur, meer bepaald de zogenaamde bootstijl, en is, illustratief voor de doordachte ontwerpen van de Gentse architect Alex Meuleman, gebouwd in 1939. Typerende elementen zijn het volumespel met gestroomlijnde en afgeronde vormen, de buisleuningen van de balkons, de bovenlichten in de deuren en de kleureffecten in de gevelmaterialen. Ook de verzorgde binnen afwerking en de zorgvuldig uitgekozen stoffering op alle verdiepingen, met onder andere een overvloedig gebruik van kleurige en gestructureerde glasramen met geometrische motieven, is kenmerkend voor de decoratieve interbellumarchitectuur. Enkele bijzondere en zeldzaam bewaarde elementen van de decoratieve vormentaal toegepast in de inkomhal, het trappenhuis en de badkamer met geraffineerde marbrietbekleding versterken het architectuurhistorische en artistieke belang.

Huis Verbiest

Molenstraat 33 (Eeklo)
Voormalig woonhuis in art-decostijl bij fietsenfabriek, "Pola Rijwielen fabriek" (nummer 31), gebouwd in opdracht van fietsenfabrikant Maurice Verbiest-Verstraete, naar een ontwerp van architect Alexander Meuleman uit 1938.