Huis Verbiest

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 33 (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43005/125.1
  • OO003015

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Huis Verbiest

Molenstraat 33, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Voormalig woonhuis van de familie Verbiest bij fietsenfabriek, "Pola Rijwielen fabriek", (nummer 31). Woonhuis beschermd als monument bij MB van 30.04.2004. Architect Alex Meuleman kreeg van fietsenfabrikant Maurice Verbiest-Verstraete in 1938 de bouwopdracht voor een nieuw woonhuis, een rijhuis in de Molenstraat.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Huis Verbiest is beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis bij voormalige fietsenfabriek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De opvallende woning is een bijzonder mooi voorbeeld van modernistische interbellumarchitectuur, meer bepaald de zogenaamde bootstijl, en is, illustratief voor de doordachte ontwerpen van de Gentse architect Alex Meuleman, gebouwd in 1939. Typerende elementen zijn het volumespel met gestroomlijnde en afgeronde vormen, de buisleuningen van de balkons, de bovenlichten in de deuren en de kleureffecten in de gevelmaterialen. Ook de verzorgde binnen afwerking en de zorgvuldig uitgekozen stoffering op alle verdiepingen, met onder andere een overvloedig gebruik van kleurige en gestructureerde glasramen met geometrische motieven, is kenmerkend voor de decoratieve interbellumarchitectuur. Enkele bijzondere en zeldzaam bewaarde elementen van de decoratieve vormentaal toegepast in de inkomhal, het trappenhuis en de badkamer met geraffineerde marbrietbekleding versterken het architectuurhistorische en artistieke belang.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.