Café Rubens

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Koningin Astridplein
Locatie Koningin Astridplein 10 (Eeklo)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43005/123.1
  • OO003017

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Café Rubens

Koningin Astridplein 10, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Eén van de meest authentiek bewaarde en mooiste horecazaken, gebouwd in 1912 samen met het huis nummer 8 door de toenmalige brouwers, de gebroeders Dhanens. Beschermd als monument bij MB van 30.04.2004.

Beknopte karakterisering

Typologiecafés
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Café Rubens is beschermd als monument.

Waarden

Café Rubens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Café Rubens aan het oude statieplein heeft een opmerkelijke kleurrijke art-nouveaugetinte gevel van 1912, gebouwd door de toenmalige Eeklose brouwers, de gebroeders Dhanens. Het is het enig horecabedrijf in de eclectische straatwand dat gaaf bewaard bleef en dat door zijn behouden oorspronkelijke functie verwijst naar het belang van de stationskwartier in het Eeklo van de Belle Epoque. De gevarieerde bouwmaterialen, de oranjerode en gele baksteen in combinatie met blauwe hardsteen en gele natuursteen, de zwierige vormgeving en verfijnde detaillering zijn kenmerkend voor de architectuur van het begin van de 20ste eeuw en geven de gevel een aparte uitstraling. Het origineel behouden buitenschrijnwerk met roedeverdeling en gekleurd gestructureerd glas draagt in grote mate bij tot de authenticiteit van de gevel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.