Parochiekerk Sint-Adrianus: zuidelijke transept en westmuur

Parochiekerk Sint-Adrianus: zuidelijk transept en aansluitende westmuur

Beschrijving

De bescherming omvat het zuidelijke transept en de aansluitende westmuur van de parochiekerk Sint-Adrianus. In 1942 werd reeds de toren van de kerk beschermd als monument.

Waarden

Het zuidelijk transept en de aansluitende westmuur van de Sint-Adriaanskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.